HPC och Svenska bandyförbundet har startat ett samarbete kring test, träningsutveckling och utbildning. Vi startade fredag lördag 26-27 med en träff för talanglandslaget i Växjö. Nedan följer bandyförbundets egna betraktelse via Curt Einarsson,

Premiärträff med mersmak!
Som en Fågel Fenix steg bandyns Talanglandslag upp ur askan i en ny skepnad.
Den första tvådagarsträffen har nu genomförts för landets bästa 23 talanger i åldrarna 16-21 år. I gruppen fanns startspelare i årets SM-final (Martin Karlsson, Villa) flera ungdomsvärldsmästare 21 och 19 och ett otal spelare med många elitseriesäsonger bakom sig. Det var höjdarögonblick varje minut att se, följa och snacka med dessa ungdomar. Från början, när nervösa ansikten dominerade till  applåderna ebbade ut i avslutningen. Eller när ungdomarnas vetgirighet gjorde att de på fredagskvällen nästan aldrig höll på att lämna teorilokalen.

-Här finns lokaler, utrustning och kompetens som är i topp i Sverige, sa Per-Anders Gustafsson om arrangören High Performance Center och det gäng som Agne Bergvall samlat omkring sig vid mäktiga Arenastaden i Växjö. Svenska Friidrottsförbundets Stefan Olsson har tom sagt att det är i världsklass.

FIFA-förfrågan…
Syftet med denna träff, av preliminärt 2-3 stycken, var att via tester och mätningar få ett fysiskt nuläge på alla tjejer och killar. Tyvärr saknas referensfakta. Detta varvades med utbildning i träningslära, bland annat med Uwe Hakus som satte ord, siffror och skisser bakom uttalandet ” Via steg för steg skall vi göra er till champion”. Denne Hakus, glamourbefriad, tackade nyligen nej till en FIFA-förfrågan. Betonades flera gånger under dessa dagar betydelsen av att träna så inga skador uppkommer. Vid en liten snabbenkät framkom det att 6 av dessa 23 spelare aldrig haft ljumskbevär. Hade motsvarande gjorts för ett antal decennier sedan hade alla haft någon form av ljumskbesvär. (Obs bara en personlig uppfattning) Den mycket idrottskunnige Per-Anders Gustafsson – kan inte finnas ngt förbund som har en styrelseledamot, landslagsansvarig som har motsvarande teoretisk, praktisk kunskap?! – kontrade direkt med;
-Curt, förstår du inte att vi  nu har  tillgång till bättre is via hallarna och så spelar vi  numera  inte flera  fulltidsmatcher samma dag under försäsongen.
De som börjat raljera kring Per-Anders Gustafssons uttalande om bandyns 360 grader för att bli världsbäst igen, får nog ändra det till 370/380 grader… Lite humor och hets måste tillåtas i allt det vetenskapliga.
Förresten, också med Lagerbäck, Thern mfl inträde  fotbollens landslagsledning är det kanske en renässans för kompetens inom idrotten. Död åt prestigen.

Kortsiktighetens förbannelse…
Oundvikligen kom spelarnas träning upp och inriktningen i klubbarna, någon ville ha besked om 23 timmar i veckan var tillräckligt, en annan konkret besked om utfall av olika träningsmetoder . Agne Bergvall är dock alltför erfaren och klok för att göra uttalande som vänder sig mot någon klubb eller tränare. Det blir dock något bestämt i den Bergvallska blicken och sökandet efter ord och formuleringar som ger  tyngd i inläggen, när kortsiktiga lösningar och träning med höga skaderisker exploateras.

-Det handlar bara om grundfakta avseende styrka, uthållighet, snabbhet, koordination och rörlighet förenklar Agne Bergvall.

Magnus Nordin, damernas nye förbundskapten var med hela tiden, har ju en färsk bakgrund som tränare i Gripen, Villa, Gais och Vänersborg,  fört upp Gais och Gripen i elitserien. Klubbarnas integritet, träningstradition och med träningen som konkurrensmedel var temat i Nordins nyanserade inlägg. Överraskande hur mycket den nytillträdde förbundskaptenen redan lärt sig om dambandyn. På detta ämne blev slutorden ”Vi kan bara rekommendera tränarna om inriktningen” I samband med Svenska Cupen kommer elittränarna att få information och utbildning. Avsikten är också att det skall utgå ett brev till klubbar och tränare inom det snaraste.

-Vår ambition är att förklara vad vetenskapen och erfarenheten står avseende träningsinriktningen idag. Svenska Bandyförbundet har en enorm uppgift att förmedla och skapa förtroende för kunskap, sa Agne Bergvall.
–läst en del innan
Vad tyckte ungdomarna själva?
Var ämnet i föreläsningarna på för hög nivå? På engelska delvis och efter en lång dags resa med fysisk anspänning. Vi låter frågan gå till succémålvakten vid vinterns junior-VM, Markus Johansson;
-Hade inga som helst problem att hänga med, jag har läst en del innan, mycket lärorikt och intressant.
Linnèa Larsson, med sex elitseriesäsonger i AIK, nu i Hammarby;
-Roligt att vi som bandyspelare får vara med om detta (för övrigt flera som sa så) detta skall förbundet ha beröm för. Stort. Nu har man fått riktig kunskap till det man gör dagligen, få kännedom om samband och orsak. Vilka möjligheter detta ger till att ta nästa steg.
Linnéa Larsson var sista tjej som lämnade teorilokalen fredag kväll/natt.
Årets pojkspelare 2014/15, vetgirige Max Mårtensson, VSK ursprungligen från GT76, har kanske inte lämnat lokalen än.
Det finns säkert många, många fler bandytalanger eller +30spelare, som hade varit intresserad av att få motsvarande testning och skolning ex i tekniken med skivstången. Vissa som läser detta vill veta resultat. Om ni gör klart över 20 godkända, uppresningar i brutalbänken, hade ni kunnat lämna detta redskap med högburet huvud.
-Svara på kallelse, alla tjejerna hade gjort det, killarna får gult kort
-Vidga dig, studera, lyssna, lär, läs, samla erfarenhet – förbered dig för livet efter bandyn
-Var uthållig, välj väg-ge inte upp
-Koppla av, stäng av yttre kommunikationerna  efter kl 2100
-Att vara med om bandyns 360 grader är lite mer än att bara träna och tävla
-Bandyn kan ge dig mervärden för hela livet.
Budskapen var så många att det hade räckt till en liten skrift. Skriv om talanglandslagsträffen på sociala medier, var det sista som Talanglandslaget fick vid denna premiärträff.
Nästa gång Fågel Fenix stiger upp blir det inte i en ny skepnad men med delvis nya ämnen.

Curt Einarsson

 

20160827_114358_resized 20160827_114356_resized 20160827_103442_resized20160828_11111520160827_133124