I helgen som gick hade vi på HPC förmånen att ännu en gång ha talanglandslaget i bandy på HPC.
Så här ser bandyförbundet på helgen

Bandyns största talanger!
Unga bollöftet, Ida Friman, Kareby, A-landslagsdebuterade i vintras, var där.
Virva Rylander, var också där. Back i SM-finalspelande Västerås SK, visade en imponerande löpteknik där Carolina Kluft en gång härjade. Med tiden 57,96 på 400 meter vid U-SM för 17-åringar i vintras var hon bäst. Skedde dan innan hon åkte till Irkutsk och vann VM för 17-åringar. Imponerande!
Virvas utvecklade löpteknik bommade nog inte många av de fjorton andra i bandyns Talanglandslag som nyligen samlades i Växjö. Åldrarna var fördelade mellan år 1997 (Wikblad, Landström) och 2001.
-Ni skall förhoppningsvis bli frontfigurer i kommande landslag sa landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson i sin inledning.
-Denna gång bygger vi på träningsutvecklingsdelen med ämnet kommunikation.  Ni kommer denna gång också att få öva på intervjuteknik och personligt framförande, sa den förre mästartränaren i sin fortsättning.
Att synas
Innan den första timman hade gått på denna tvådagarssamling hos Agne Bergvall på HPC-et( High Performance Center) i Växjö (Arenastaden) hade deltagarna fått sända ut info om Talanglandslagsträffen på sociala medier. Budskapet var då att öva, samt skapa förståelse för betydelsen av att bandyn som sport syns och hörs. När övningsavsnitten med tester och mätningar pågick för fullt kunde bara en registrering av ansiktsspråket bli föremål för en tape i kommunikation med kroppsspråket.
Genom tester av styrka, spänst/explosivitet, snabbhet och uthållighet identifieras spelarens styrkor och svagheter. Detta ligger sedan som grund för utformandet av individuella träningsprogram. Informera era hemmatränare sägs ofta. Hur går VO2 max och laktattest till ?. Spelaren får springa på löpband med successivt ökad hastighet till utmattning. Under och efter testet mäts laktatvärdet i blodet. (Mjölksyratröskeln)
 Naturligtvis gjordes ingen individuell jämförelse. Spelare som Oskar Wikblad och Martin Landström vågade ändå dryfta sin situation. Var med ifjol, deras framgångar och ålder bidrog nog också. Därmed skall inte deras härliga mognad och klokhet förringas.
Långa målvaktsutkast efterlyses.
Någon kallade Landström för klubblös efter några timmar…Var det rentav i samband med journalistintervjuerna. Kanske var det då som uppsluppenheten var som störst.
När målvakten Victor Birgersson, SM-vinst både med Vetlanda BKs 18 och 20-årslag, nådde 110 kg i bänklyft eller 65 i VO 2, är det kanske dags att avliva myten om otränade målvakter. Bicepsen skvallrade om att det i alla fall fanns råstyrka att kasta ut bollen med. Två målgivande hade det gett under säsongen. Oavsett, momentet som sådant skulle ge större bandyunderhållning om volymen tilltog i svensk bandy. En uppfattning som det också rådde samråd om vid förra helgens säsongsutvärdering med samtliga förbundskaptener. Då påpekades också behovet av en modern målvaktstränarutbildning.
-Detta är jättespännande sa Vivra Rylander och det var innan hon hade ”journalistintervjuat” sin nye klubbkamrat Landström, ursprungligen från Tranås. På måndag ansluter hon med sina friidrottskompisar på träningslägret i Portugal, som startade nästan en vecka tidigare. Kan vi inte som sport vara lite småstolta över så fina idrottsrepresentanter?
Fler profiler önskas.
Både på närliggande hotell och i träningslokalen stötte de ett flertal gånger ihop med Fanny Roos, Sveriges skickligaste kulstötare, som nyligen debuterade i Diamond League.
-Tankegången med HPC-et har alltid varit att olika idrottare på ett enkelt sätt träffas och gör erfautbyte, sa Agne Bergvall tidigt under vistelsen.
En sport utan talanger och profiler är framtidslös. En huvudfråga utöver att hoppas att detta gav skolning och stimulans är hur fler dylika ungdomsprojekt kan komma till stånd.
Curt Einarsson
På uppdrag av landslagskommittén